GAZTAÑERRE EGUNA
Urtero moduan San Andres eskolan
Gaztañerre eguna ospatu genuen. Gaztainak jan eta bestelako hau egin genuen.
6. mailakoak eskolako nagusiak
garenez, beste geletara zergatik ospatzen den eguna joatea pentsatu genuen.
Horretarako lehenengoz Gaztañerre
egunaren inguruan informazioa bilatu, aurkitu eta mailaren arabera egokitu
genuen. Egun horretan gaztaina protagonista, orduan gaztainari buruz
informazioa bilatu genuen ere.
Dena
prestatu ondoren taldeka maila ezberdinetara joan ginen. Bertan guretariko
bakoitzak guri tokatu zitzaigun taldearekin, informazioa konpartitu genuen.
Bukatu ondoren prestatutako jolasak egin genituen.
Hona
hemen informazioa.
GAZTAINA
Gaztainak morkots batetik
ateratzen dira.
Morkotsak 2-tik 7-ra gaztaina
eduki ahal ditu.
Gaztainak ohikoak dira jateko
erreak baina etxeetan batzuetan ohikoa izaten da egostea.
Kalean askotan gaztaina
saltzaileak kalean bertan egiten dituzte gaztainak eta horrela egiten dute:
gaztainei ebakitzen diote goiko aldea sutan
leher ez daitezen, azala kendu eta jan egiten ditugu diruaren ordez.
Gaztainak oso tratamendu gutxi
behar dute oso ondo kontserbatzen direlako.
Greziarrak ekarri zuten gaztaina
Europara. Baina lehenengo Asiatik Greziara eraman zuten gaztaina eta handik
aurrera Europan gaztainak ditugu.
Gaztainak normalean Ipar
hemisferioan egoten dira hezetasun lekuetan egoten direlako gaztainondoak.
GAZTAÑERRE EGUNA
Gaztañerre noiz den jakiteko ze
egun den arima egunetik azaroak 2tik bi astelehen pasatu behar dira.
Gaztañerre eguna lagunekin
ospatzen da afari-merienda bat eginez.
Orokorrean antzinen baserrietan jaten zen babarrunak, artoa eta gaztaina txerriarekin
hezetasun asko zegoelako baserrietan.
Gaztañerre gure inguruan bakarrik
ospatzen da Soraluze, Ermua eta
Eibarren. Beste leku batzuetan ere ospatzen da, baina beste modu batera. Katalunian
“Castanyadas” izena hartzen du, Galizian “Magosto”, Portugalen “Maugusto”,
Asturiasen “Maguestu”, Andaluzian “Tosantos” eguna ospatzen da.
iruzkinik ez:
Argitaratu iruzkina